Websitemin Yayın Hayatına Başlaması ve Kuguş Digiligi

Lütfullah Erkaya
3 min readApr 9, 2021

--

Sa. Naber? İyi misiniz?

Uzun zamandır yoktum ama geri döndüm. Artık daha çok yazmak istiyorum. Yazdığım boş yazıları kimse okumayacak olsa bile önemli olan yazmaktır, okunmak değil. Ama şu sorunun da sorulması gerekir: Bir şeyi boş yapan onun ne kadar dolu olduğu mudur?

Bu yazımda on beş tatilde tasarladığım websitemden ve internette keşfettiğim bir dilden bahsedeceğim, sıkı tutunun.

lutfullaherkaya.com

Yerli ve milli internet sitem lutfullaherkaya.com’u sizlere iftiharla sunarım. Bu site on beş tatilde hem can sıkıntısından hem de kendini pazarlama ihtiyacından doğan bir arzuyla ortaya çıkmıştır. Utanmayın, hemen tıklayın ve sitemi ziyaret edin. İçerisinde sizler için hazırlamış olduğum güzel grafikler filan var. Ayrıca site her cihaza uygundur, kendi boyutunu cihazın boyutuna göre ayarlama kabiliyetine sahiptir. Ayrıca bu sitede hayatımda başka hiç bir yerde görmediğim bir nitelik de mevcut: İstediğiniz zaman bizzat Lütfullah Erkaya’ya sarılabilirsiniz bu sitede. Binaenaleyh hiçbir zaman yalnız değilsiniz.

Ama en önemlisi ve en çok uğraştığım şey bu sitedeki XOX oyunudur. Bilenler bilir, yıllar önce yapmıştım zaten bu oyunun ilkel hâlini lakin çok eksikleri vardı. Öncelikle yapay zekası çok başarısızdı, yenilmez bot yenilip duruyordu. Arayüz desek internetin antik çağlarındaki websitelerinki gibiydi. Oyunun JavaScript kodu ise çorbaydı, hangi global değişkenin eli hangi fonksiyonun cebinde belli değildi.

Buna dur demenin vakti artık gelmişti. Oyunun yeni sürümünü sitemde bulabilirsiniz. Bu sürümle mükemmeliyete ulaştığımdan eminim. Bu oyun JavaScript’in ve CSS’in en güncel ve sofistike teknikleriyle imal edilmiş ve önünüze konmuştur. Basit bir XOX oyunu diyerek geçmeyin, bir inceleyin. Oyunu Whatsapp’da arkadaşlardan çalıp çırptığım çıkartmalarla süsledim, Youtube’de oradan buradan bulduğum ses efektleriyle donattım ve bir ürün ortaya çıkardım. Peki neden bu kadar uğraştım? Bunu sonraki yazılarımda anlayacaksınız.

Sitede tüm bu özelliklerin yanında dil seçeneği de mevcut. Bakarsanız orada şu dili de göreceksiniz: Kuguş Digiligi.

Kuguş Digiligi

Bu dili siteme dahil etmiş olmam çok hoşuma gitmesindendir. Bu dili yakın zamanda keşfettim ve sizinle paylaşmak istiyorum. Hemen öğrenip CV’nize dil olarak ekleyebilirsiniz. Bu dilin çalışma prensibi şöyle: Türkçe bir kelimenin her bir sesli harfinin yanına “g” harfini ve o sesin tekrarını ekliyorsunuz. Örneğe bakınca anlayacaksınızdır:

“Merhaba, benim adım Lütfullah!” ->
“Megerhagabaga begenigim agam Lütfugullagah!”

Gerçekten konuşması çok zevkli olan bir dil. Biraz çalıştıktan sonra hemen yalayıp yutacağınızdan eminim.

Bu dil sayesinde mesela kamuya açık alanlarda yakınlarınızla mahrem şeyler konuşmak istiyorsanız bu dil sayesinde sıradan insanlar sizi anlayamaz.

Sigizege agalıgıştıgırmaga ogolsugun digiyege bigir pagaragagragafıgı kuguş digiligiylege yagazmagak igistigiyogorugum. Bugu digiligin egen gügüzegel yaganlagarıgındagan bigirigisigi dege digil hagarfiginigin “g” ogolmagak zogorugundaga ogolmagamagasıgıdıgır. Megesegelaga bagaşkaga bigir sıgık kugullaganıgılagan hagarf “ç” haçarfiçidiçir. Kuçuş diçiliçiniçin buçu leçehçeçesiçi biçiraçaz zoçorduçur veçe beçen açaçıçıksaçasıçı hiçiç miçi hiçiç seçevmiçiyoçoruçum buçu leçehçeçeyiçi. Nogormagal hagaligi begencege egen gügüzegel hagaligidigir bugu digiligin.

Okumakta zorlandıysanız merak etmeyin çünkü bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak tabii ki de aklıma gelen ilk şey bu dili anlayan ve tercümesini yapan bir program yazmak oldu: Kuguş Digiligi Tegercügümege Agalgogorigitmagasıgı. En başta acaba dedim kelimeleri eklerine ayırmak gerekir mi? Nasıl ayrılır ki kelimeler eklerine diye düşündüm. İnsanlar için çok kolay olan bir şey ama bir bilgisayara nasıl anlatırsınız Türkçe bir kelimenin eklerine nasıl ayrılacağını? Google’ye baktım, kelimeyi okumaya sondan başlayıp şunu yapıp bunu yapıp falan filan… Sıkılıp kapattım. Sorular cevaplardan daha önemlidir zaten. Cevabını öğrenip işin büyüsünü kaçırmaya gerek yok.

Sonra fark ettim ki yaptığımız tek şey her sesli harften sonra g ekleyip o harfi yazmak. Python ile şöyle bir agalgogorigitmaga yazdım:

Recursive yazdım ki havalı olsun. Yoksa iterative de yazabilirdim. Yaptığımız şey çok basit. Harf sessizse devam et, sesliyse gagigugi ekleyip devam et.

Türkçe’ye çeviriyse tam tersi. Sesli harf gördük mü sonraki iki harfi siliyoruz. Enteresan olan şey ise çevirirken hangi harfi kullandığımıza bakmadan geri Türkçeye çevirebiliyoruz.

Bu algoritmayı yazarken ilk yazan kişinin ben olduğumu düşünüyordum ama googleye yazınca bir sürü tercüme yapan program çıktı :(

Bu dilin bir özelliği de yapay zekanın dilimizi anlamasını engellemesi. Mesela şu youtube videosunda yapılan rapin ihtiva ettiği küfürler Kuguş Digiligi sayesinde Youtube’nin yapay zekasını savuşturmuş. Ama ne yazık ki dilin yapay zekaya olan avantajını yok edecek yukarıda yazdığım algoritma.

Son Söz

Yaptığım siteye bayağı gereksiz zaman harcadım. Zor işmiş bu işler. Ama bence güzel oldu. Bu siteyi hayatınızda gördüğünüz-tanıdığınız herkese söyleyin lütfen ki ünlü olayım. Gelecekte siteye daha çok abidik gubidik şeyler eklemeyi düşünüyorum, o yüzden takipte kalın.

--

--

Lütfullah Erkaya

Gözleri aşk ateşiyle, bilim aşkının ateşiyle cayır cayır yanan bir adamın can sıkıntısını gidermek amacıyla kaleme aldığı gereksiz yazılar